Jom Follow Ibu

Friday, October 24, 2014

Puding Buah Berkuah

Assalamualaikum wbt..

Hari ni admin nak bagi resepi puding buah berkuah. Memang sedap sangat. Tak percaya, cubalah...

Bahan2 :

1) 1/2 cawan tepung kastard (kalau tak suka kuah pekat, boleh kurangkan tepung kastad.. tapi kalau suka kuah pekat, boleh juga lebihkan tepung kastad.. admin suka kuah pekat.. rasa macam makan yogurt pulak.. hehe)
2) 1 tin susu cair
3) 1 cawan Susu segar
4) 1 cawan gula (kalau tak suka manis bolehla kurangkan gula tu)
5) Esen vanilla
6) Buah-buahan (strawberry, anggur merah, anggur hijau dll - ikut citarasa)
7) Sumi Jelly
8) Koktel dalam tin

Cara2 :

Campurkan susu cair dan gula dalam periuk. Tepung kastad dibancuh dengan 2 cawan air (anggaran) agar tidak berketul ketul. Kemudian masak atas api sehingga kuah menjadi likat. Campurkan susu segar dan esen vanilla.

Apabila kuah likat, bermakna tepung kastad tadi dah cukup masak. Matikan api dan sejukkan kuah tadi. Buah2an, sumi, koktel dimasukkan kedalam bekas.. kemudian curah kuah yang telah sejuk tadi kedalam bekas berisi buahan2 tersebut. Sedia untuk dimakan. Sedap dimakan ketika sejuk.







Jeruk Mangga Asam Boi


Assalamualaikum wbt..

Jeruk mangga asam boi dah jadi satu fenomena baru sekarang ni. Rata2 bercerita pasal JMAB. Baru tengok gambar je dah boleh melelehkan air liur kita, apatah lagi kalau dah ada kat depan mata...

Bagi sesiapa yang teringin nak buat sendiri JMAB ni, silakanlah..

Bahan2

1) Mangga muda (boleh juga digantikan dengan epal, betik, jambu batu dll)
2) Gula (lebihkan pun tak apa)
3) Secubit garam
4) Asam Boi
5) Cili

Senang jer kan bahan2nya... siapa2 yang memang ada tanam pokok mangga kat depan rumah tu, silalah petik sekarang.. kalau korang taknak buat pun takper, mangga tu korang bagi kat admin pun takper.. hahaha!




-Admin-

Saturday, October 13, 2012

Karipap


assalamualaikum wbt...

dah lama sangat kakcu biarkan blog ni sepi..bukan tk ada resepi2 baru yg nk kakcu kongsikan..tapi entah la..sejak2 ni semangat kakcu terbang melayang entah ke mana..doakan je kakcu tabah,kuat semangat dan sihat sepenuhnya... :))

utk nak sihat kakcu kena pantang makan..banyak yg kakcu tk boleh makan..sabar je lah...tapi tengok orang makan karipap kakcu rasa tk boleh tahan nk pantang..makan lah juga sikit..sikit pn abis gak 2,3 biji..hehe..karipap yang biasa orang jual tu ada campur majerin dgn minyak masak kan?masa goreng pn rasanya orang tu mesti guna minyak yang dh entah berapa kali dia guna utk menggoreng..kakcu pula tk boleh makan minyak masak yg biasa tu..kakcu guna minyak canola..gula pn kakcu tk boleh makan..

inti karipap kalau tk taruk gula tk berapa sedap kan...so dah banyak sangat pantangnya lebih baik buat sendiri..tapi yg sebenarnya kakcu memang sangat2 tak pandai buat karipap..seumur hidup rasanya ada sekali je kot kakcu cuba buat..macam cerewet je..lepas tu malas sudah...haha..tapi baru ni ada la adik2 kesayangan kakcu kt fb,Rosni Musa & Fz cyunk tayang karipap yg diorg buat...pehhh geramm je...berkobar2 kakcu rasa nk membuatnya..maka hari ni kakcu pn cuba try test buat karipap sendiri.

tengoklah tu tk cantik kan??terpeleot sana sini..hahaha..tak kira la janji sedap dan boleh makan tanpa ada perasaan cuak..terima kasih pada adik kakcu Rosni Musa yg bagi tunjuk ajar pd kakcu utk jadikan karipap impian kakcu jadi kenyataan...:)) jom kita tengok resepinya...

                                     

                                     


bahan2 untuk kulit karipap :
500gm tepung gandum
3/4 cawan minyak canola - di panaskan
1 cawan air - dari peti ais
sedikit garam

cara2nya :
1. masukkan minyak panas sedikit2 ke dalam bekas yg berisi tepung & garam dan gaulkan dgn menggunakan senduk sehingga rata
2. selepas tu masukkan air sedikit2..sambil tu gaulkan adunan dengan tangan..gaul sehingga adunan menjadi doh yg lembut (tak perlu habiskan air kalau adunan dah cantik)
3. bentukkan bulat2 kecil,lebih besar sikit dari guli dan masukkan ke dalam plastik dan simpan dalam peti ais lebih kurang 1 jam
4. kemudian bolehlah gelekkan adunan tadi dan masukkan inti..kelim cantik2..panaskan minyak dan boleh di goreng sehingga warnanya kekuningan..;))


bahan2 untuk inti :
4 biji keledek - isi warna kuning - di potong kecil2
3 btg kacang panjang - di hiris kecil2
5 ulas bawang merah - di kisar
2 ulas bawang putih - di kisar
1 btg serai - di kisar
3 sudu makan rempah kari - di kisar sekali
air secukupnya dan secubit kiub ayam

cara2nya :
1. tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak dan terbit bau
2. masukkan keledek dan di gaul rata
3. masak sehingga keledek empuk..kalau perlu tambahkan air
4. masukkan hirisan kacang panjang & garam dan di gaul2kan..masak lagi sampai kering dan lembut.
5. kemudian bolehlah padamkan api.
( kakcu masak inti tk masukkan gula..sebab tu kakcu guna keledek untuk inti..keledek rasa dia kan manis...)

Thursday, September 20, 2012

Kuih Seri Muka


assalamualaikum wbt..

biar pn dh banyak kali buat kuih seri muka..tapi kakcu tetap suka nk mencuba resepi kuih ni dari kawan2 yang lain..hari ni kakcu cuba resepi kuih seri muka Milla safinaz..alhamdulillah menjadi pun...betul2 sedap..tk tipu punya..terima kasih milla yg sudi berkongsi resepi...moga kehidupan milla di berkati Allah jua..izinkan kakcu letakkan resepi tu di sini ye...;))


                                        


                                        

Bahan lapisan bawah:

400 gm/ 2 cwn pulut putih(direndam 3 jam)
2 cwn santan cair(kena sama dgn sukatan pulut)
sedikit garam

Caranya:
1.Kukus pulut yg telah direndam tadi selamat 40 minit.
2.Campurkan santan cair, garam, gaul sebati.
3.Kemudian di tuangkan ke dlm pulut kukus n kacau sebati.Santan dgn pulut mesti sama parasnya.
4.Kukus lagi selama 30 minit.
5.setelah masak,tekan pulut tadi sehingga mampat.

Bahan lapisan atas(diblender hingga hancur n halus):
2 cwn santan pekat 
sedikit daun pandan
1 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula(nak manis-1 cwn gula)
1 biji telur
sedikit garam
sedikit pewarna hijau

Caranya:
1.Blender semua bhn tadi n tapiskan.
2.Tuangkan adunan ke atas pulut yg telah di tekan.
3.Kukus selama 40 minit...setiap 10 minit dibuka utk buang wap air..
4.Sejukkan n hidangkan.

Tuesday, September 18, 2012

Kek Rainbow


Assalamualaikum wbt...

baru ni kakcu buat kek rainbow utk besday anak2 kakcu...ct maira dgn haikal hamim kongsi tarikh lahir pd 18hb.0gos..tapi masa tarikh besday sebenar diorg kakcu tk buatkn kek pn sebab esoknya 19hb tu kan dah raya..makanan melambak..nanti kalau buat kek kalau tk makan,membazir je..so dh penghujung raya baru la kakcu buatkan kek ni...bukan mudah rupanya nk buat kek ni..kena bakar satu persatu utk jadikn 6 lapisan..kakcu rasa kek ni 1st n last la kakcu buat...leceh la...huhu

resepi kek rainbow ni kakcu dapat dari kawan fb yg kakcu sayangi iaitu kak Aida Han..bberapa hari sebelum buat kek ni,hari2 su skodeng fb kak aida...alhamdulillah,tk sia2 skodeng..jadi pn kek nya...terima kasih kak Aida sayang..izinkan su kongsikan resepinya di sini ye...;))












Bahan- bahannya:

1 Cawan Mentega
1 1/2 Gula Kastor
5 biji putih telur
2 Sudu esen vanilla
3 cawan tepung gandum **
4 Sudu teh baking powder **
Tanda ** Di ayak bersama **
1 1/2 Cawan susu segar


Pewarna

1 sudu teh pewarna ungu+ perisa grape
1 sudu teh pewarna biru + perisa blueberry
1 sudu teh pewarna hijau + perisa peppermint
1 sudu teh pewarna kuning + perisa peach
1 sudu teh pewarna oren + perisa limau
1 sudu teh pewarna merah  + perisa strawberry

I
Cara-caranya:


1 ~ Butter dan gula dipukul hingga kembang
2 ~ Lalu dimasukkan putih telur sedikit2
Sambil dipukul terus hingga rata
3 ~ Masukkan esen vanilla, pukul rata

4 ~ Tepung dan susu segar dimasukkan bergilir gilir hingga habis dan diakhiri dengan susu
5 ~ Bagikan adunan kepada 6 mangkuk dan warna serta perisa
6 ~ Setiap mangkuk 200gm  250 gm adunan
7 ~ Panaskan oven 170 degree bakar setiap lapis selama18 minit atau sehingga masak.
8 ~ Guna loyang  8 inchi dan dialas kertas minyak
9 ~ Kek disejukkan dahulu, kemudian barulah dilayer..


Bahan2 frosting:


250 Gm Cream Cheese
120 Gm Butter
120 Gm gula icing diayak dahulu


Kesemua bahan2 frosting dipukul hingga rata dan gebu. Kemudian bolehlah digunaka untuk layer kek dan disapu pada kek...


Selamat Mencuba....

Sunday, September 9, 2012

Kek Kukus Buah-Buahan

                 
 Assalamualaikum wbt..

Baru ni ibu ada buat kek kukus buah2an..pada ibu la rasa dia memang sedap dan kena kt selera ibu..adunan kek ni sesuai utk keluarga yg tk ramai..sebab bila dh masak,kek ni tkde la besar sangat..kukus pn tk lama,dalam 2 jam je..simpan lama2 pn masih ok..so sape2 yg nk cuba buat,ni ibu kongsikan resepinya...jom kita tengok..;))
                   

                                     









Bahan2nya :



300gm tepung gandum

100gm gula halus
3 biji telur gred A
200gm mentega/butter
250gm buah campuran
1st soda bikarbonat
1st cream of tartar
1st esen vanilla
1 cawan gula - utk buat gula hangus
aluminium foil



                                                                          cara2nya :



1. Panaskan air dalam kukusan terlebih dahulu. Tepung gandum 300 gram, ambil sedikit dan gaulkan dengan campuran buah-buahan, gaul rata untuk salutkan tepung dengan buah-buahan. Ini akan dapat mengelakkan buah-buahan dari mendak ke dasar kek sewaktu ia dikukus.

2. Tepung gandum, bicarbonate of soda dan cream of tartar diayak. Ketepikan.


3. Menggunakan whisk tangan, pukul mentega, gula sehingga kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla dan kacau sehingga ia sebati.


4. Masukkan telur satu persatu dan pukul dengan tangan agak2 sudah sebati sudah mencukupi, berhenti. Bila masukkan telur tidak boleh terlalu dipukul ini akan mengakibatkan kek kukus nanti kering. Jadi memadai dengan telur dimasukkan satu persatu dan bergaul sebati dengan adunan mentega.


5. Masukkan tepung yang telah diayak kedalam adunan, gunakan spatula atau senduk plastik dan kaup balikkan satu pusing arah sehingga tepung bergaul sebati dengan adunan telur. Jangan terlalu menggaul adunan tepung, cukup dengan pusing kaup balik sehingga tepung sebati.


6. Menggunakan periuk non-stick yang ada handle, masak 1 cawan gula dan dengan api yang kecil masak gula sehingga ia cair dan bertukar warna coklat dan berbuih. Hati-hati gula hangus ni panas. Sewaktu gula hangus panas, ia akan cair dan bila ia sejuk selalunya ia akan keras jadi sewaktu ia panas tuang kedalam adunan tepung dan kacau menggunakan senduk kayu (jangan pakai spatula plastic nanti cair) dengan cepat sehingga adunan sebati.


7. Akhir sekali, masukkan campuran buah-buahan dan kaup balik adunan, jangan terlalu digaul cukup hanya bila buah-buahan bergaul rata. Ini untuk menggelakkan buah-buahan mendap kedasar kek bila ia dikukus.


8. Alaskan kertas kuih didalam loyang dan sapukan dengan mentega. Kemudian tuang adunan tepung kedalam loyang dan pastikan air kukusan telah mendidih dan tutup loyang dengan aluminium foil dan kukuslah selama 2 jam..;))

Wednesday, August 29, 2012

Biskut Lapis Cheese


Assalamualaikum wbt...

Entry seterus nya ibu nk kongsi resepi biskut lapis cheese..sedap tau biskut ni..masa hari raya baru ni,ibu buatkan utk tetamu yg datang,masing2 ckp sedapppp...:)) ibu juga terima tempahan biskut lapis cheese ni..so sape2 yg rasa nk order tu..dipersilakan lah ye..hehe

Resepi biskut lapis cheese ni ibu dapat dri kawan fb,nama nya Ct Zarith..terima kasih ct..:))
jum kita tgk resepi biskut lapis cheese :-







BHN2:
250gm cream cheese (jenama apa pun)
1/2 tin susu pekat manis yg tinggi tu
2 bungkus/paket biskut saltcheese (saya guna biskut cheese jenama julie's yg bulat2 kecik tu)
nestum/milo

cara2nya:

~ cream cheese yg di biar suhu bilik pukul dgn susu sampai sebati...
~ susun biskut cheese tu dlm bekas yg di lapik plastik atau aluminium foil...
~ ratakan cheese atas biskut td...
~ taburkan nestum/milo td...
~ ulang lagi proses dgn menyusun biskut td dan sapu cheese...
~ setiap lapis tabur milo/nestum utk rasa yg lebih umphhh...
~ ulang proses sampai habis...
~ sejukkan dlm peti sejuk semalaman...
~ selepas itu bolehlah di potong n ngappp!!! :))


** boleh je nk tabur milo ke,horlicks ke,oat ke..ikut selera masing2...**